Търсене
Назад до Началната страница

Често задавани въпроси

1. ПОДБОР, ИЗБОР НА КЛИМАТИЧНА СИСТЕМА

Подбор

2. КАКВО Е COP, EER, SCOP ,SEER?

 

Тази статия се отнася за всички климатични системи, включително термопомпи и чилъри. Тя описва ефективността на системите, така че може да се изчисли колко енергия системата може да използва.

COP – коефициент на трансформация на отдаваната спрямо консумираната електроенергия в режим на отопление .

EER -коефициент на енергийна ефективност в режим на охлаждане.

Те показват съотношението на отдаваната енергия  при отоплението, или охлаждането, по отношение на количеството на консумираната електроенергия. Следователно COP и EER са коефициенти за измерване на енергийна ефективност.

Помислете за един прост електрически нагревател. Той консумира 100% активна енергия и ако неговата консумация е 1kW ,то отдаваната му енегрия, също е 1kW, така че COP на този електронагревател е 1,0. Климатичните системи използват властта да движат енергия -пренасят топлина от едно място на друго ( цикъл на Карно).

По този начин, климатичната система генерира 3,6 kW или повече топлина от 1 kW електрически вход, то COP на съоръжението е 3.60 или повече. По същия начин, ако един климатик генерира 3,2 kW или повече за охлаждане от 1kW електрическа вход неговият EER е 3,2 или повече. Колкото по-висок COP и EER, толкова по-ефективно енергийно е оборудването.

Сезонната ефективност отразява реалното сезонно потребление на енергия от климатичната система .Стойност на SEER при охлаждане и стойност на SCOP при отопление при типично ежедневно използване и за по-дълъг период. Отчитат се температурните колебания и периодите в режим на готовност, за да се осигури ясна и надеждна представа за тяхната енергийна ефективност през целия сезон на отопление или на охлаждане.

Оценката SEER на единица е охлаждащата мощност ,а оценката SСОР на единица е отоплителната мощност при типичен за охлаждане и отопление сезон, разделен на общия вход на електрическа енергия през същия период. Колкото по-висок SEER и SCOP на единица то рейтинга на съоръжението е по-енергийно ефективен.

Стойностите на СОP ,EER, SCOP, SEER формират енергийните класове на климатичните системи. Това позволява на потребителите да сравняват енергийна ефективност на климатиците от различни производители, основани на хармонизиран стандартен тест, а именно EN 14511.

Изследванията показват, че 97% от европейските потребители са наясно на стандартите за A до G., и избират най-енергийно ефективен уред .

3. ИКОНОМИЧНА ЕКСПЛОАТАЦИЯ. КАК ?

Икономична експлоатация

4. ПОЧИСТВАНЕ НА КЛИМАТИКА. ЗАЩО?

ЗАЩО ДА ПОЧИСТВАМЕ ВЪЗДУШНИТЕ ФИЛТРИ НА КЛИМАТИКА?

Сред битовите алергии най-честа е тази от домашна прах. Домашната прах съдържа много възможни алергени, които влизайки в контакт с организма и могат да доведат до алергична реакция.

Домашната прах съдържа елементи от различен характер и състав: пух, косми и животинска кожа, частици от мъртва човешка кожа и животни, гъбички, бактерии и акариди (акарос – от латинското „кърлежи”).

Според последните данни за алергологията, наличието на тези малки, невидими за човешкото око акари, е водеща причина за алергията към домашния прах. В момента са известни около 30 000 вида от тези „акариди”.


Обикновената алергия към домашния прах се проявява през първите пет години от живота или независимо от възрастта.Алергията засяга дихателните пътища - от хрема до тежка бронхиална астма. Заболяването започва с кихане, сърбеж в носа, обилна хрема, затруднено дишане, като може да се развие в астматичен пристъп.


Най-важно при лечението на тези алергични реакции е превенцията.

При работата си битовият климатик вдига прашната зона, като част от домашният прах остава по въздушните филтри ,а по фините частици навлизат навътре в топлообменика на съоръжението. При по-голямо натрупване ,част от праха се връща отново в помещението и го вдишваме.Желателно е почистването на въздушните филтри да се прави веднъж на две седмици, като сваляме, измиваме под течаща вода с течен сапун или друг не разяждащ препарат, изтръскваме от водата и оставяме да просъхнат за около 30мин., след което ги връщаме в климатика. Не се притеснявайте дори ида са влажни не пречи на неговата работа. Избягвайте сушенето им на пряка слънчева светлина, сешуари, печки- духалки или други елекро-уреди. Въздушните филтри са много фини и се стопяват или деформират лесно.

Измиването на въздушните филтри е важно ,както за вашето здраве, така и за нормалната работа на климатика Ви. Замърсените филтри намаляват въздухообмена в помещението и затрудняват неговата работа. В резултат не постига желаната температура, повишава се консумацията на ел.енергия, компресора работи на по-високи обороти и като краен резултат намаляване на годините живот на съоръжението.

ПОЧИСТВАЙТЕ ВЪЗДУШНИТЕ ФИЛТРИ ЗА ВАШЕ ЗДРАВЕ И ЗА ЗДРАВЕТО НА ВАШИЯТ КЛИМАТИК!

5. КОГА КЛИМАТИКА Е ЗА ПРОФИЛАКТИКА?

Профилактика

6. ЖИВОТ НА КЛИМАТИЧНАТА СИСТЕМА

Живот на климатичната система

7. РЕМОНТ ИЛИ НОВ КЛИМАТИК ?

Ремонт или нов климатик

loading...